Mülhak ne demek hukuk?
Katıl, katıl, takip et ve bir şeye katıl, eklen. Katılma. Bir sonraki bütçenin bir öncekine eklenmesi veya genel bütçeye bazı alt bütçelerin dahil edilmesine ek bütçe denir.
Mülhakat ne demek TDK?
Mülhakat, eklemeler veya bir bütünü oluşturmak için bir araya gelenler anlamına gelir. “Mülhakat” kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı yerler anlamına da gelir.
Mülâki olmak ne demek?
15. yüzyıldan beri kullanılan mülaki kelimesi, interview fiilinden türemiştir. “Interview” hem “karşılaşma” hem de “buluşma” anlamına gelirken, “mülaki” kelimesi bir araya gelmek, buluşmak ve birlikte zaman geçirmek anlamına gelir. Kelimenin fiil hali “to be mulaki”dir.
Mülâzım olmak ne demek?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.
Mülhak ne demek?
Medeni Kanundan önce kurulan vakıflar arasında mülhak vakıflar da yer almaktadır. 5737 sayılı Vakıflar Kanununa göre, mülga 743 sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesinden önce kurulan ve yönetimi kurucuların altsoyu tarafından üstlenilen vakıflara mülhak vakıf denir.
Resen nazara almak ne demek?
Resmen; Esas olarak hukuki konularda kullanılan bir terimdir. Kendi isteğiyle, kimseye bağlı olmadan, kimseye danışmadan, hiçbir talepte bulunmadan anlamına gelir.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadeti yıkmak için kullanılan bir terimdir.
Muhattap ne demek TDK?
En yaygın yanlış kullanım “addressee”dir. Doğru cümlede kullanın: Konuşmak, tartışmak veya iletişim kurmak için bir sohbet arkadaşına ihtiyaç vardır.
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerin üstüne koymak için kullanılır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Mütekamil olmak ne demek?
Yeterlilik terimini bir işi yapma becerisine sahip olmak, bir şeyde usta olmak veya mükemmel olmak olarak da adlandırabiliriz. Bir işte usta veya yetenekli olmak, o işi eksiksiz ve hayranlık uyandıran bir şekilde yapmak anlamına gelir.
Mülemma olmak ne demek?
Sözlükte “renkli, renkli” anlamına gelen “mülemma” kelimesi, öncelikle Fars ve Türk edebiyatında Türkçe, Arapça ve Farsça beyit ve mısralardan oluşan şiirleri tanımlamak için kullanılır. Bu tür şiirlerin yazılmasına Telmi denir.
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.
Mulazemet ne demek?
Eserin ana temasını oluşturan anlamda mülazemet, medrese eğitimini yüksek bir dereceyle tamamlayarak mezun olan bir öğrencinin ilmiye teşkilatında bir göreve başlayabilmesi için medresedeki hocalarından biri tarafından bir deftere kaydedilmesini ve dolayısıyla atanmasını beklemesini ifade eder.
Müsteban olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça söylenen, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” dikişlerinden ortaya çıkan ve bunun karşılığında mükafatlandırılan şey (Âlî Mustafa Efendi).
Hukuk terimleri nelerdir?
SIK KULLANILAN HUKUKİ TERİMLERGenel: Genel.Usul: Yöntem.Belge: Belge.Toplam: Toplam.Gerekli: Mecburi.Kişi, kişi: Kişi, kişisel.Yükümlülük: Sözleşme.Hüküm: Gerçekleştirme.Daha fazla öğe…
Muharrik hukukta ne demek?
Seferber Ediciler ve Cezalandırma: Bir askeri, üstüne veya astına itaatsizlik etmeye ve fiilen saldırmaya tahrik eden kişi, seferber edici olarak kabul edilir.
Hukukta müteferrik ne demek?
Davacı özel davacıdır.
Mümzi ne demek hukuk?
(ﻣﻤﻀﻰ) sıf. (Ar. mumżі imżā’dan) İmzalayan, imzalayan kimse.